De Wolunie

Stad & Natuur heeft de Almeerse Wolunie in 2014 opgericht om een goede bestemming te geven aan de vachten van haar schaapskudde uit het Vroege Vogelbos en de ambachtelijke wolverwerking weer te promoten.
Inmiddels is de Wolunie een bloeiende vereniging en staat deze bestuurlijk los van Stad & Natuur. De band is als altijd hecht: in de schaapskooi verleent Stad & Natuur onderdak aan de Almeerse Wolunie, de wolmachines en de Wolwinkel. Elk jaar doneert Stad & Natuur een financiële bijdrage en een groot deel van de schapenvachten voor de wolverwerking aan de Almeerse Wolunie. Verder wordt er op het terrein van activiteiten nauw samengewerkt tussen de Almeerse Wolunie en Stad & Natuur, onder andere tijdens de Lammetjesdag en het Oogstfeest in het Vroege Vogelbos. Stad & Natuur stelt tevens de stadsakker in het Den Uylpark beschikbaar aan IVN Almere voor de verbouw van verfplanten voor de Wolunie

De schaapskooi in Het Vroege Vogelbos is de uitvalbasis voor de Almeerse schaapskudde. Stad & Natuur verzorgt de schapen. Ze begrazen een deel van Het Vroege Vogelbos en het Beginbos. De schapen hebben een bijzondere opdracht, namelijk de honderdduizenden berenklauwen in het gebied te lijf te gaan. De berenklauw is een hinderlijke plant, die bij aanraking brandblaren kan opleveren. Ze zijn moeilijk te bestrijden, maar uit Almeerse experimenten blijkt dat de schapen ze eten als snoepjes.

De oorspronkelijks schaapskudde was van het ras Romney. Een vacht van een Romney schaap levert 4,5 tot 6,5 kilo wol op. Echter bestaat er in Nederland nauwelijks nog wolverwerkende industrie. Wie op enige schaal ruwe wol wil laten verwerken tot een product, moet naar een fabriek in Duitsland of Denemarken. Dat is jammer en daarom willen we juist met deze wol iets doen. Stad & Natuur promoot producten die ‘rechtstreeks van de boer’ komen, vanuit de overtuiging dat producten van het land duurzaam geproduceerd moeten zijn. Door de korte lijn van schaap naar bewoner, betrekken wij de bewoners bij de natuur en de producten die het ons oplevert.

aan-het-werk-in-de-wolfabriek

Daarom hebben we de Almeerse Wolunie opgericht en gaan we samen met leerlingen en leden de Almeerse wol in Almere verwerken tot producten. We doen dat op een leerzame, toegankelijke en ambachtelijke manier en meedoen aan de workshops wordt ontzettend leuk! U werkt samen met ambachtslieden, kunstenaars, bewoners en ontmoet ontwerpers. Zo maakt u stapje voor stapje een speciaal voor de Almeerse Wolunie ontworpen designproduct, wat u aan het eind van de workshops natuurlijk mag houden. Tijdens deze workshops komen alle stappen die nodig zijn om van wol een product te maken aan bod. Wassen, kaarden, verven met plantaardige kleurstoffen, vilten en later ook spinnen, breien en weven.

De plek waar het zich allemaal afspeelt is in Het Vroege Vogelbos waar een heuse Wolfabriek is gebouwd. In de Schaapskooi is een “industriële verwerkingsstraat” voor wol. Op een transparante, moderne en eenvoudige wijze geeft de wolstraat inzicht in de verwerking van wol. Voor ambachtslieden, kunstenaars en schapenboeren die graag hun eigen wol willen wassen, verven, kaarden of omvormen tot halffabricaten, biedt de Wolfabriek een praktische werkplaats. Voor  informatie over het huren van de Wolfabriek, neem dan contact met ons op.

Bent u enthousiast geworden om lid te worden van de Almeerse Wolunie of lijkt het u misschien leuk om een specifieke workshop te volgen, klik dan hier.

 

Contact