Vilten voor de Drijfveer

Wie aan het eind van de zomervakantie in de Wolfabriek in de Schaapskooi is geweest, heeft misschien het strenge A-4tje op één van de kaardfietsen gezien: afblijven, is gereserveerd voor kaarden voor de Drijfveer. Het papiertje is inmiddels weg, maar hoe staat het met het Drijfveer-project?

Drijfveerproject hennep leggen

Huh? Drijfveer?

Misschien staat niet iedereen helder voor de geest wat het Drijfveerproject eigenlijk inhoudt. Heel kort gezegd: het wordt het eerste gebouw van de Floriade, een ark die (bijna) geheel opgetrokken is uit duurzame, lokale materialen en gebruikt gaat worden als vergaderruimte. De jonge ondernemers die het project ontwikkelen wilden graag een vilten bekleding voor een van de binnenwanden. Voor lokaal vilt kwamen ze bij de Wolunie en onze wolmeester Bertina terecht.

Een uitdaging, want het gaat om een lapje van zo’n 8,5 bij 3 meter. Niet iets dat je op een achternamiddag even vilt…

Kaarden

In de eerste fase zijn zakken en zakken wol gekaard. We hadden gelukkig nog wat geselecteerde en gewassen vachten liggen, zodat dat stukje overgeslagen kon worden. Het kaarden ging in drie etappes: eerst met de kaardborstels, dan door de kaardmolen en tenslotte op de kaardfiets. Gelukkig werd een deel van het werk ons uit handen genomen door cliënten van Zorg la Fleur. Twaalf kilo bleef veel!

Leggen

Voor fase twee zijn we verhuisd naar het atelier van Bertina. In de Schaapskooi is geen ruimte om de wol en de hennep, die meegevilt gaat worden, te leggen. En ook dat is een hele klus waar vrijwilligers van de Wolunie en leden van de Regionale Viltgroep al dagen aan besteed hebben. Toen we nog ongeveer drie meter te gaan hadden, was de hennep op. Een nieuwe partij vinden was lastig – de kleur van het spul verandert in de loop van het seizoen en kleurverschil in de lap is niet de bedoeling.

Vilten

Als het goed is komt een dezer dagen een nieuwe lading hennep binnen. Dan kan het leggen worden afgemaakt. Over de hennep moeten vervolgens banen wol worden gelegd en tot slot moet er gevilt worden. Bertina gaat hier dagen voor plannen.

Heb je het project tot nog toe gemist en zou je in de laatste fase mee willen helpen? Graag! Via de agenda en Facebook laten we weten wanneer er verder wordt gewerkt.

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Ledenvergadering, 7 november, een impressie

Leer vilten en werk mee aan een kunstwerk!

Volgende artikel