Vanuit de Schaapskooi

Het bruist momenteel van de activiteiten in de Schaapskooi. De zomer is het hoogseizoen van de Verfplantenakker. Elke donderdagavond oogsten leden van de Wolunie verfstoffen, en die moeten vervolgens gedroogd of verwerkt worden.

Wede

Heel kort door de bocht geldt voor de meeste plantaardige verfstoffen dat er een soep van wordt gekookt waarin de wol geverfd wordt. Met een aantal planten werkt het anders – wede is er zo eentje. Een groepje leden heeft zich er een dag mee beziggehouden: van het oogsten op de akker tot het eindresultaat. Tussendoor: wassen, kleinsnijden, koken, uitpersen, het ‘sap’ overgieten tot het schuimt, dan in de weckketel een tijdje laten sudderen,  wat hulpstoffen erbij, wol erin en na een kwartiertje uit het verfbad halen en door de lucht wapperen. Magisch, je ziet de kleur van geel naar blauw veranderen.\

Schaapjes breien en vachtjes vilten

Tegelijk wordt er nog altijd enthousiast gebreid aan ‘duizend schaapjes’ (we zijn op de helft) en gevachtvilt in opdracht van de provincie Flevoland, die een aantal kleden heeft besteld voor het paviljoen dat de provincie op de Floriade neer gaat zetten.

Ben je lid en wil je een keer met een van deze activiteiten meehelpen? Mail dan even naar info@almeersewolunie.nl. We doen ons best om alle activiteiten via Pleio en de Nieuwsbrief aan te kondigen, maar soms is er iets dat ad hoc gebeurt. Daarvoor zijn WhatsApp-groepen in het leven geroepen.

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Bericht vanuit de Schaapskooi

Kunstinstallatie rond wol en natuur

Volgende artikel