Leden Almeerse Wolunie en textielkunstenaar Bertina Slettenhaar maken kleed voor TEDx Almere

Een van de vaste elementen van een TEDx-event is dat de sprekers op een rond rood kleed staan – de rode stip.

Voor het TEDx Almere-event op 4 november wordt een ‘rode stip’ gemaakt van de wol van Almeerse schapen, plantaardig gekleurd met lokaal geteelde meekrap. Al het werk aan de ‘rode stip’ is handmatig, van het kaarden en verven van de wol tot het vilten van het kleed. Leden van de Almeerse Wolunie en andere belangstellenden werken tot en met 26 oktober (met eventueel een uitloop daarna) onder leiding van Bertina Slettenhaar samen om het product tot een goed einde te brengen.

Wil je ook meehelpen? De productie is afwisselend op de locatie van de Almeerse Wolunie, de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos, en op het atelier van Bertina Slettenhaar. Meld je aan door een mail naar info@almeersewolunie.nl. Indien je ook jouw telefoonnummer mailt, houden we je via WhatsApp op de hoogte van wijzigingen in de activiteiten.

Op 4 november zal voor de vierde keer het event TEDx Almere plaats vinden, dit keer in De Voetnoot. TEDx is een wereldwijde ‘organisatie’ van ondernemende en creatieve mensen die inspiratie delen op het gebied van innovatie, ondernemerschap, kunst, technologie, persoonlijke ontwikkeling et cetera.

Het thema dit jaar is Tiny BIG Change – over hoe iets kleins soms heel groot effect kan hebben, iets moois in beweging kan zetten, kan groeien. TEDx wordt overal ter wereld zonder winstoogmerk georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers die de krachten bundelen om samen met sprekers en betrokkenen zich in te zetten voor het delen van kennis en inspiratie. Bijna iedere grote stad heeft een eigen TEDx, zo ook Almere sinds 2013.

Uitgangspunt is dat TEDxAlmere wordt vormgegeven door interessante mensen uit onze eigen stad, zowel de sprekers, vrijwilligers als ook de sponsoren die het mogelijk maken om een TEDx event te sponsoren en te faciliteren. Momenteel werken wij met een team van Almeerse enthousiastelingen, aangejaagd door licentiehouder Linda Graanoogst keihard aan het event dat op 4 november zal plaatsvinden.

We hebben een indrukwekkende lijst van sprekers die plaats zullen nemen op de rode stip om het publiek in maximaal 15 minuten nieuwe kennis en inspiratie bij te brengen. Op dit moment wordt in aanloop naar het event via de FB pagina steeds een spreker onthuld.

Waarom meedoen met het TEDx kleed

Natuurlijk vooral omdat je t leuk vindt!!  En door samen te werken en/of mee te helpen:  verfijn je je vilt-skills, leer je van en met elkaar, werk je aan iets wat je zelf misschien niet zo gauw zou uitproberen, leer je elkaar beter kennen, maar vooral maken we van Almeerse producten een uniek Almeers kleed. Een kleed dat een inspiratiebron gaat worden voor vele sprekers die daar hun passie en expertise willen doorgeven. Ik hoop met jullie hulp onze passie en expertise voor ons te laten spreken. Almeerders en Almeerse wol & kleurstoffen verbonden tot een uniek rood kleed, waar de energie en liefde in het maken te voelen is. Laten we dat doorgeven en laten zien dat Almere zeker die unieke stad is!!

Opzet planning maken rode stip kleed TEDx

Elke dag kun je meedoen tussen 10-16.00 uur. Het maakt niet uit of je een uurtje, een dagdeel of een dag mee wilt helpen.
We laten dat aan een ieder zelf over. De vrijwilligers van TEDx sluiten op dinsdag 24 en/of do 26 oktober aan. Tussen de bedrijven door zullen ook de stappen in de wolfabriek (selecteren, wassen, kaarden en verven in beeld worden gebracht.

Het globale werkschema ziet er als volgt uit:
Tot en met 26 oktober wordt elke dag aan het kleed gewerkt, afwisselend in de Schaapskooi en op de Steiger 206 – het atelier van Bertina. Elke dag werken we van 10:00 tot 16:00 (alleen zondag beginnen we een uurtje later). Je hoeft niet de hele dag mee te helpen, ook wie alleen een uurtje over heeft is van harte welkom.

De voorlopige planning is:

  • Zondag 22 oktober: verven (Schaapskooi)
  • Maandag 23 oktober: kaarden (Schaapskooi)
  • Dinsdag 24 en woensdag 25 oktober: leggen van de wol (Steiger 206)
  • Donderdag 26 en vrijdag 27 oktober: vilten (Steiger 206)

Vooraf opgeven hoeft niet, maar is wel handig, vooral ook voor jezelf: soms blijkt tijdens het proces dat iets langer duurt dan vooraf bedacht was. We maken een WhatsApp-groep waarin de laatste informatie gedeeld wordt. Als je je telefoonnummer doorgeeft via info@almeersewolunie.nl krijg je het meteen te horen als er iets in de planning verschuift.

Overige data zijn ingepland als uitloop, omdat er in het proces altijd dingen anders lopen.

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Een interview met… Marian Kastelein

Modeshow Growing Green Cities

Volgende artikel