Solar Dyeing

In de basis is het een heel simpel proces: je vult een glazen container met water en doet daar plantaardige verfstoffen en wol bij. Die container zet je in de zon, je gaat een paar maanden iets anders doen, en aan het eind van die periode is de verfstof van de plant in het water en vervolgens op de wol overgegaan. Hoe precies het eindresultaat is, is dan min of meer een verrassing.

Voor Colours of the Sun, de Solar Dyeingwand van Shades of Nature, hebben Bertina Slettenhaar en Mariel Bisschops een ontwerp gemaakt waarbij het belangrijk is dat de juiste kleuren zich ontwikkelen. We moeten dus zo goed mogelijk weten welke plant welk resultaat oplevert en dus waar in de installatie moet worden gebruikt.

Vorig jaar hebben we daarom geëxperimenteerd met verfstoffen en verschillende recepten – zoals vers of gedroogd, wel of niet met beits. Per verfstof maakten we tien varianten die de hele zomer buiten hebben gestaan. Van elke pot hebben we wat van het gekleurde water bewaard. Nu moeten we die potjes – zo’n tweehonderd – gaan vergelijken met het ontwerp en vervolgens de potten zoveel mogelijk voorbereiden. Idealiter schuiven we ze dan eind maart vlotjes op hun plaats in het paviljoen. Maar zover zijn we nog lang niet.

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Helpende handen – en meer – gezocht

Bericht uit de Schaapskooi

Volgende artikel