Shades of Nature

De Almeerse Wolunie op de Floriade

Almeerse Visserstrui op de Floriade

Kasper Jongejan, modeontwerper en beeldend kunstenaar uit Almere, heeft een Almeerse Visserstrui ontworpen. In samenwerking met de Almeerse Wolunie en het Knitwear Lab is er een eerste exemplaar gemaakt. Deze trui is sinds 2 juli te zien op de Floriade in de tuin van de Almeerse Wolunie, kavel 14. 

Identiteit

Voorafgaand aan de ontwerp -en productiefase onderzocht Kasper de identiteit van Almere. Dit deed hij als artist in residence bij StrandLAB. Gedurende een periode van twee maanden was zijn vraag “Wat is Ally?” De vertaling van Kaspers bevindingen toont nu de identiteit van Almere in een min of meer draagbaar kledingstuk. Voor wie nader geïnteresseerd is, licht Kasper zijn bevindingen toe.

Flevolander

De trui is gemaakt van de wol van het Flevolander schaap. Dit schaap werd in de jaren 70 speciaal gefokt om in Flevoland te leven. Eén kilo Flevolander wol is nodig voor het produceren van de visserstrui. De wol is met de hand groen geverfd door leden van de Almeerse Wolunie. Voor het machinaal breien van het eerste en enige exemplaar zorgde het Knitwear Lab.

Patroon

De Almeerse Wolunie werkt op dit moment aan een breipatroon van een draagbare variant van de Almeerse Visserstrui. Deze wordt eind oktober gepresenteerd, het patroon is daarna voor iedereen gratis te downloaden op verschillende websites. Op deze manier wordt de visserstrui voor iedereen toegankelijk. Lukt het niet om zelfstandig het patroon in een trui om te zetten? Geen probleem, de Almeerse Wolunie helpt je graag indien je bij hen de wol koopt.

De visserstrui is te zien vanaf 2 juli t/m 9 oktober in de tuin van de Almeerse Wolunie op de Floriade. De ontwikkeling van de trui is mede gefinancierd door een bijdrage van het Stimuleringsfonds creatieve industrie.

Shades of Nature groot succes

Het paviljoen Shades of Nature op de Floriade in Almere is nu al een groot succes. De vrijwillige gastheren en -vrouwen die elk weekend aanwezig zijn moeten soms blozen van alle complimenten. Want wij vieren een feestje. Twee jaar hard werken betaalt zich nu uit.

Bijna…

Als de Floriade start, is het paviljoen Shades of Nature nog nét niet helemaal af. Toch zijn we enorm trots op wat we bereikt hebben, ondanks handicaps als corona-lockdowns en plotseling akelig weer toen we na alle voorbereidingen op de kavel aan de slag konden.

We…

maakten meters vilt

breiden 1000 schaapjes

knipten ladingen stof en schuim

rolden kilometers stof tot rolletjes

verzamelden veren

brachten gevulde potten per fiets naar het Floriadeterrein

en combineerden alle elementen op de kavel tot het paviljoen Shades of Nature.

Nog twee maanden

Het was even stil rond Shades of Nature. De coronamaatregelen maakten het ons onmogelijk om met veel mensen samen te werken. Dat de Schaapskooi inmiddels bevolkt wordt door zwangere ooien helpt ook niet mee, maar vooruit, ze leveren ons weer mooie vachten en het is ook in eerste instantie hun huis.

Ondertussen

Niet dat er helemaal niets gebeurd is. Een aantal mensen heeft thuis (heel veel dank) repen geknipt voor de achterwand. Er hebben een tekening van de achterwand op ware grootte gemaakt en het ontwerp daarop uitgezet. We hebben nu voor (bijna) elke pot bepaald welke verfstof gebruikt moet worden om de gewenste kleur te krijgen en de eerste vijftig potten zijn gevuld.

Op de kavel

In de winter lag het werk op de kavel seizoensgebonden min of meer stil. Dat wordt nu ook weer opgestart. Er wordt gezorgd voor een electrische aansluiting bij het paviljoen.

En het paviljoen zelf? De bouwvergunning is binnen, de bouwer (Kuperus & Gardeniers) haalt het gezaagde hout naar de werkplaats en begint aan de voorbereiding. Ook worden de funderingsplaten afgewerkt, waarna de vijver uitgegraven kan worden.

En nu verder

Nu we weer wat meer mogen, qua corona, kunnen we ook weer met meer mensen tegelijk werken. Dat is gezellig en het houdt het tempo erin. Omdat de schapen nog gewoon in de Schaapskooi wonen, wijken we uit naar het gebouw waar Bertina Slettenhaar haar atelier heeft. Daar mogen we twee maanden de grote zaal gebruiken. We hebben nu de meeste productiedagen gepland:

 • Vrijdag 4 februari 10-16 uur
 • Zaterdag 5 februari 11-16 uur
 • Zaterdag 12 februari 11-16 uur
 • Zondag 13 februari 13-16 uur
 • Vrijdag 18 februari 10-16 uur
 • Zondag 20 februari 13-16 uur
 • Zaterdag 5 maart 11-16 uur
 • Zondag 6 maart 13-16 uur
 • Zaterdag 12 maart 11-16 uur
 • Zondag 13 maart 13-16 uur
 • Zaterdag 19 maart 11-16 uur
 • Zondag 20 maart 13-16 uur

Telkens op de Steiger 206.

Natuurlijk is het niet nodig om een hele dag te komen, ook een uurtje helpt het project al verder.

Het is handig (maar niet verplicht) als we vooraf weten of je komt; liefst per WhatsApp (Ernestine: 06 281 20 361).

Helaas kunnen we niet van tevoren aangeven wat er te doen is. Via de WhatsApp-groep Productie ShadesofNature proberen we iedereen zo accuraat mogelijk op de hoogte te houden (aanmelden via Ernestine, 06 281 20 361).

Productie vilten banen afgerond

Zeven smalle banen vilt van vier meter lang, veertien brede, en eentje als reserve – dat is nodig voor de bekleding van het grootste deel van de binnenwand. Heel veel zondagen en een aantal zaterdagen heeft een groepje leden van de Almeerse Wolunie en niet-leden (die voor een deel nu ook lid zijn) hier aan gewerkt en zaterdag 6 november werd de laatste hand gelegd aan de laatste baan. Het is al met al ongeveer 100 strekkende meter vilt!

Om meer redenen is dat een heuglijk feit. Ten eerste natuurlijk omdat we daarmee aardig op schema zitten, maar ook omdat het langzaam maar zeker vrij koud wordt in de Schaapskooi. Daar komt nog bij dat striktere coronamaatregelen het gezamenlijk werken aan één lap ingewikkelder maken.

Voor de klussen waar we nu voor staan is het makkelijker om afstand te houden, en makkelijker om ze in de verwarmde ruimtes uit te voeren.

Wat we nu vooral gaan doen is het voorbereiden van de achterwand. Waar de binnenkant van het paviljoen laat zien hoe mooi natuur en textiel samen kunnen werken, toont de achter-buitenwand hoe textielproductie een schadelijk effect heeft op het milieu. We bouwen de wand op met afgedankt textiel, dat in repen geknipt moet worden. Dat is dan ook waar we ons de komende tijd mee bezig gaan houden. Tegelijk breien we nog door aan de ‘lapjes’ waarmee we picknickkleden in de vorm van een schaap gaan maken. En, niet geheel onbelangrijk, we gaan berekenen en adminstreren hoeveel plantaardig verfmateriaal er in welke pot terecht moet komen om de installatie er zo uit te laten zien als wolkunstenaars Bertina Slettenhaar en Mariel Bisschops bedacht hebben.

Mede mogelijk gemaakt door…

Stad&Natuur Almere
Provincie Flevoland
Cultuurfonds Almere
Natuur & Milieufederatie Flevoland
Prins Bernhard Cultuurfonds

Deel deze pagina met je volgers!