Nieuwe opslag voor delen Shades of Nature
Natuurlijk was het geweldig goed nieuws dat de gemeente Almere ‘ons’ Floriade-paviljoen voor de stad wil behouden en er in de nieuwe woonwijk Hortus een bestemming voor zoekt. Dat betekent wel dat alle delen voorlopig ergens opgeslagen moeten worden, en het is al met al een behoorlijk aantal kubieke meters dat nodig is voor de potten, de stoffen rolletjes, het vilt van de binnenkant, het oog, de panelen met leer en veren.
Circuloco, de partij die in opdracht van de gemeente een deel van de Floriade-paviljoens heeft afgebroken om de materialen opnieuw te gebruiken, heeft een opslagruimte bij een boerderij net buiten Almere. Die optie was voor ons in eerste instantie ongeschikt, want zo open dat weer, wind en vorst er vrij spel hadden.
Dat veranderde toen Circuloco aanbood om ín de open schuur een dichte ruimte te bouwen. Enige voorwaarde: de Wolunie moest een bijdrage leveren aan de bouw. Dus is – tamelijk ongeëmancipeerd, geven we toe – een aantal mannen opgetrommeld om een zaterdag te timmeren en te zagen. De ruimte is nog niet helemaal af, maar er is meer dan een begin: muren en dak staan. Nu nog een deur en de inrichting en dan kunnen alle verspreide delen op transport naar de opslag.
Shades of Nature behouden voor Almere
Het paviljoen van de Almeerse Wolunie op de Floriade werd de afgelopen zes maanden goed bezocht. Met enthousiaste reacties ter plekke en in de pers is dit kunstwerk een internationaal succes. Met de vrijdag gemaakte afspraken met PRICE en Gemeente Almere worden delen nu behouden voor de stad. Maar eerst kan het complete paviljoen nog een heel weekend in volle glorie worden bewonderd.
Hergebruik
Het paviljoen, Shades of Nature ontwerp van Bertina Slettenhaar, bestaat uit drie delen. De bekende potten met gebreide schaapjes in prachtige kleuren van natuurlijke verfstoffen. First Skin, met de natuurlijke bescherming van vogels, schapen en andere dieren. En Second Skin, een oog uit hergebruikte stoffen dat een aanklacht vormt tegen de consumptiemaatschappij. Het totaal is gevat in een houten paviljoen van bomen uit het Laterna Magica park. Het hout is onbewerkt, waardoor het paviljoen in de huidige vorm niet opnieuw is op te bouwen.
Afspraak
Anne Bliek, voorzitter van de Almeerse Wolunie, en Ingrid Zeegers van PRICE (Praktijk & Innovatiecentrum Circulaire Economie) hebben afspraken gemaakt om de het paviljoen van de Wolunie te oogsten en herbestemmen. De afspraak is dat de materialen van Shades of Nature worden opgeslagen voor hergebruik. Voor dit hergebruik wordt een nieuwe plek gezocht in de stad. Ria van Dijk, stedenbouwkundige van de gemeente Almere, denkt actief mee waar onderdelen in de toekomst terug te zien zullen zijn. Het bestuur van de Almeerse Wolunie houdt hierbij de vinger aan de pols.
Slowfashionshow bij populair kavel Floriade
Op een meer bewuste, holistische manier met kleding omgaan, of wel slowfashion, past helemaal bij Shades of Nature. De second skin kant van dit Floriade-paviljoen is immers aan dit onderwerp gewijd. Daarom tonen ontwerpers van lokale, nationale en internationale faam op zaterdagmiddag 24 september hun werk in onze tuin, Floriade kavel 14. Om 16:00 uur start de modeshow. Maar ook voor en na de show is werk te bewonderen.
Voorafgaand aan de show zullen er op het grasgedeelte van de kavel in de buurt van de visserstrui van Kasper Jongejan paspoppen neergezet worden met showitems om de show alvast aan te kondigen aan het publiek.
De volgende ontwerpers tonen hun werk:
• Ariëlle van der Vaart
• Barbara Schilling – Basu Design
• Carla van Belle – Belle
• Irma van der Mee – Oudfits
• Marian Kastelein
• Mia Stik – Pointsmade
• Saar Snoek
• Stephanie Willems – Stephastique
Laïd Kaascouse
Laïd Kaascouse is de speaker tijdens de modeshow. Half kaaskop en half couscous, is hij al zo’n tien jaar een opvallend figuur binnen de Nederlandse hiphopscene. Met een jolige en gevatte rapstijl ging hij rappers verbaal te lijf tijdens de Punchoutbattles-evenementen. Hij groeide er uit tot een van de publieksfavorieten. Verdere bekendheid vergaarde hij door de online show Grote Gezeik te presenteren en The Next MC te winnen. Daar prezen onder meer Rotjoch en Brainpower hem om zijn soepele rapskills, vol creatieve flows die hij achteloos uit zijn mouw leek te schudden.
Na de show worden de kledingrekken per designer uit het paviljoen gereden en kan het publiek in een meet & greet met de designers in gesprek. Ook is het mogelijk om via het uitwisselen van gegevens geshowd werk aan te schaffen.
Second skin
Het veel gefotografeerde oog van paviljoen Shades of Nature, wijst op de verspillende kanten van de textielindustrie en hoe wij ermee omgaan. Repen niet langer gebruikt textiel worden aan weer en wind blootgesteld. Deze kant van het paviljoen toont verandering. Aan textiel een tweede leven geven gaat verder dan er nieuwe kleding van te maken. Maar toegepast of kunst, het blijven waardevolle initiatieven die levensduur van de materialen verlengt. Daarmee zijn het mooie componenten richting een meer circulaire economie.
Almeerse Visserstrui op de Floriade
Kasper Jongejan, modeontwerper en beeldend kunstenaar uit Almere, heeft een Almeerse Visserstrui ontworpen. In samenwerking met de Almeerse Wolunie en het Knitwear Lab is er een eerste exemplaar gemaakt. Deze trui is sinds 2 juli te zien op de Floriade in de tuin van de Almeerse Wolunie, kavel 14.
Identiteit
Voorafgaand aan de ontwerp -en productiefase onderzocht Kasper de identiteit van Almere. Dit deed hij als artist in residence bij StrandLAB. Gedurende een periode van twee maanden was zijn vraag “Wat is Ally?” De vertaling van Kaspers bevindingen toont nu de identiteit van Almere in een min of meer draagbaar kledingstuk. Voor wie nader geïnteresseerd is, licht Kasper zijn bevindingen toe.
Flevolander
De trui is gemaakt van de wol van het Flevolander schaap. Dit schaap werd in de jaren 70 speciaal gefokt om in Flevoland te leven. Eén kilo Flevolander wol is nodig voor het produceren van de visserstrui. De wol is met de hand groen geverfd door leden van de Almeerse Wolunie. Voor het machinaal breien van het eerste en enige exemplaar zorgde het Knitwear Lab.
Patroon
De Almeerse Wolunie werkt op dit moment aan een breipatroon van een draagbare variant van de Almeerse Visserstrui. Deze wordt eind oktober gepresenteerd, het patroon is daarna voor iedereen gratis te downloaden op verschillende websites. Op deze manier wordt de visserstrui voor iedereen toegankelijk. Lukt het niet om zelfstandig het patroon in een trui om te zetten? Geen probleem, de Almeerse Wolunie helpt je graag indien je bij hen de wol koopt.
De visserstrui is te zien vanaf 2 juli t/m 9 oktober in de tuin van de Almeerse Wolunie op de Floriade. De ontwikkeling van de trui is mede gefinancierd door een bijdrage van het Stimuleringsfonds creatieve industrie.
Shades of Nature groot succes
Het paviljoen Shades of Nature op de Floriade in Almere is nu al een groot succes. De vrijwillige gastheren en -vrouwen die elk weekend aanwezig zijn moeten soms blozen van alle complimenten. Want wij vieren een feestje. Twee jaar hard werken betaalt zich nu uit.
Mede mogelijk gemaakt door…
Stad&Natuur Almere
Provincie Flevoland
Cultuurfonds Almere
Natuur & Milieufederatie Flevoland
Prins Bernhard Cultuurfonds