Wie we zijn en wat we doen

De Almeerse Wolunie is een vereniging voor en door leden. We verwerken de wol van de schapen van Stad en Natuur die in en rond het Vroege Vogelbos grazen. De leden delen de liefde voor de ambachtelijke wolverwerking. We doorlopen het hele proces – van het selecteren van de vachten tot aan het eindproduct. We doen dat voor onszelf, voor verkoop in ons Infopunt en op markten, en soms voor bijzondere projecten.

Grote hoeveelheden wol laten we kaarden en spinnen door kleinschalige bedrijven, bij voorkeur in Nederland. Kleinere hoeveelheden verwerken we zelf. We verven onze wol vooral plantaardig, met verfplanten die voor ons door vrijwilligers van het IVN gekweekt worden op de Verfplantenakker in het Den Uylpark.

We beschikken over een unieke ‘Wolfabriek’, met vilt- en selectietafels, was- en verfketels en kaardfietsen. Jaarlijks vragen we een ontwerper om een ‘Designproduct’ voor ons te bedenken. Dit wordt door leden gemaakt en wanneer mogelijk in het Infopunt verkocht.

Stad & Natuur biedt ons en onze Wolfabriek gastvrij onderdak in de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos.

Geschiedenis van de Almeerse Wolunie

De schaapskooi in Het Vroege Vogelbos is de uitvalbasis voor de Almeerse schaapskudde. Stad & Natuur verzorgt de schapen. Ze begrazen een deel van Het Vroege Vogelbos en het Beginbos. De schapen hebben een bijzondere opdracht, namelijk de honderdduizenden Reuzenberenklauwen in het gebied te lijf te gaan. De Reuzenberenklauw is een hinderlijke plant, die bij aanraking brandblaren kan opleveren. Ze zijn moeilijk te bestrijden, maar uit Almeerse experimenten blijkt dat de schapen ze eten als snoepjes.

Net als andere schapen moesten de schapen van de oorspronkelijke Romney-kudde jaarlijks geschoren worden. Mede omdat Nederland geen wolverwerkende industrie meer kent, was er voor deze vachten geen goede bestemming meer. Ze werden daarom domweg weggegooid. Zonde, vond Stad & Natuur. Daarom werd in 2014 de Almeerse Wolunie opgericht. Gedurende de eerste jaren was de Almeerse Wolunie bestuurlijk aan Stad & Natuur gekoppeld, inmiddels is de vereniging onafhankelijk. De Romney-kudde is vervangen door een kudde van andere rassen: Flevolanders, Shetlanders, Drentse heideschapen en Brilschapen.

De band tussen de Almeerse Wolunie en Stad & Natuur is gebleven. De vereniging verwerkt nog altijd de vachten van de schapen van Stad & Natuur, vindt – met de Wolfabriek – onderdak in de door Stad & Natuur beheerde Schaapskooi in het Vroege Vogelbos en wordt door Stad & Natuur gesubsidieerd. Tijdens publieksactiviteiten rond de Schaapskooi, zoals Lammetjesdag en de Oogstdag, werken Stad & Natuur en de Almeerse Wolunie nauw samen. Ook de Verfplantenakker in het Den Uylpark wordt door Stad & Natuur aan de Almeerse Wolunie ter beschikking gesteld.

Deel deze pagina met je volgers!