Bericht uit de Schaapskooi, 8 mei

Op zondagochtend 8 mei zijn de nieuwe leden in de Schaapskooi begonnen met hun reeks Snuffelworkshops. Aan het eind hebben ze een prachtig designproduct van Almeerse bodem gemaakt, maar voor het zover is moet er nog heel wat gebeuren.

De workshop van vanmorgen stond in het teken van selecteren en wassen. Na een korte inleiding van Wolmeester Bertina moesten de handen uit de mouwen en in de wol. Ook tussen vachten die van schapen van hetzelfde ras komen, blijken verschillen te zitten. Krul of steil, lang of kort, dof of glanzend, het zijn allemaal aspecten die effect hebben op het eindresultaat.

In de grote wasketels van de Wolfabriek stond al wat ruwe wol voor te weken. Een doorsnee schaap houdt er geen rekening mee dat vilters graag met schoon materiaal werken, liefst zonder takjes en zaaddoosjes en ander onduidelijk spul. Dat moet er allemaal uit en het is niet de bedoeling dat de wol tijdens het wassen al begint te vilten. Koud water en vooral voorzichtig bewegen, dat is het parool.

De deelnemers namen wol mee naar huis om zelf het wasproces uit te proberen.

De wol in de grote ketels is later die middag uit het water gevist en gecentrifugeerd, om woensdag weer in het water te zakken. We gaan dit jaar proberen het productieproces wat meer te stroomlijnen – de Wolunie heeft niet voor niets de beschikking over de machines van de Wolfabriek. Niet alleen zijn er productiedagen, ook tijdens de reguliere openingstijden van het Infopunt (normaal gesproken elke woensdag- en zondagmiddag, 13:00-16:00 uur) zal geproduceerd worden.

Iedereen is dan van harte welkom om te komen helpen de wol te verwerken. En dat hoeft echt niet de hele middag!

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Ledenactiviteiten in mei

Workshop Verdiep je verder in vilttechnieken

Volgende artikel