Een interview met… Wanda Entjes

Wanda Entjes en leden AW
Wanda en de nieuwe leden inspecteren de Almeerse klei.

Wanda: “Mijn producten zijn altijd een beetje net niet zoals je het verwacht.”

Hoewel we bij de Wolunie veel verschillende activiteiten aanbieden, stonden de maanden mei en juni voor een groot deel in het teken van de Snuffelworkshops voor nieuwe leden. Ieder jaar houdt de Wolunie een ontwerpwedstrijd waarin kunstenaars de opdracht krijgen om een designproduct te ontwikkelen van wol, eventueel aangevuld met een ander materiaal. Tijdens de Snuffelworkshops waarin alle processen van wolbewerking aan bod komen, werken de nieuwe leden naar dit designproduct toe. Met de eerste reeks Snuffelworkshops achter de rug en de komende reeks voor de boeg, een mooi moment om ontwerpster Wanda Entjes eens te bevragen over haar product.

Een geboren creatieveling

De jonge Almeerse kunstenares Wanda Entjes is keramist en productontwerper. In 2014 studeerde zij af aan de HKU in de richting Product Design. Inmiddels heeft zij al geruime tijd haar eigen keramiek atelier vanwaar zij onder de naam MALproduct allerlei producten ontwerpt op aanvraag en op eigen ontwerp. Haar inspiratie haalt ze uit alledaagse dingen en handelingen: “Mijn producten zijn altijd een beetje net niet zoals je het verwacht. Soms vraag ik mij af hoe ik zelf allemaal aan die ideeën kom”, zegt ze lachend.

Creatief bezig zijn is Wanda eigenlijk met de paplepel ingegoten: “Ik ben als maker opgegroeid en heb van mijn ouders meegekregen dat je alles kunt maken. Mijn vader was etaleur dus ik ben zelf ook de etaleursopleiding gaan doen.” Eenmaal daar afgestudeerd wilde Wanda zich verder ontwikkelen en zag aan de HKU haar passie ontstaan: “Daar ben ik eigenlijk verliefd geworden op keramiek en vooral op porselein. Ik heb mij voor het grootste deel autodidact ontwikkeld, omdat ik op de academie maar één jaar specifiek les in keramiek heb gehad. Daarna waren er wel de faciliteiten, maar was er geen tot weinig kennis. Die kennis heb ik dus zelf overal vandaan gehaald om zo tot mijn eigen productcollectie te kunnen komen.”

Bertina legt het vilten uit

Klei uit Almeerse bodem

Toen Wanda werd benaderd om mee te doen aan onze ontwerpwedstrijd, wist ze al vlug hoe ze keramiek en wol met elkaar ging verenigen: “Ik was vrij snel op een vaasje uitgekomen. Een containervorm is natuurlijk logisch in klei en ik vond het wel een mooie toevoeging in de serie eerdere producten van de Wolunie.” Wanda koos niet voor porselein als materiaal. De juiste kleisoort kwam op een bijzondere manier op haar pad: “Ik zag dat er in Almere werd gegraven bij een stoplicht en toen dacht ik: Ja, daar komt klei omhoog! En dat is eigenlijk Almeerse klei. De opdracht was ook om zoveel mogelijk vanuit Almere te betrekken. Ik kon dus wel porselein uit China halen, maar vond dat de klei ook hier vandaan moest komen. Ik heb daar dus een paar emmertjes opgehaald en ben toen verder uit gaan zoeken hoe je daarmee aan de slag kunt gaan.”

Collectors item Van Almeerse Bodem

Om de klei werkbaar te maken, moest Wanda flink experimenteren: “Dat was nog best wel lastig, want een brok klei uit de winkel is compleet voorgefabriceerd. Bij deze klei was dat natuurlijk niet zo, want die kwam rauw uit de grond. Je komt daar van alles in tegen.” Door de klei goed nat te maken, te zeven, door de keukenblender te halen, en te mengen met rivierklei, kwam ze uit op een stabiel resultaat. Jammer genoeg kwamen de eerste proefvaasjes totaal ingezakt uit de oven. Op een lagere temperatuur stoken, bleek de oplossing. De vaasjes zijn een echt Almeers product en Wanda denkt dat er nog een bredere afzetmarkt voor is. Daarom zullen zij later ook op andere toeristenlocaties te koop zijn. De vaasjes die bij de Wolunie gemaakt en verkocht worden, zijn echter limited edition!

Ook een wolkunstenares?

Het zou natuurlijk geen designproduct voor de Wolunie zijn zonder wol. Hiermee werken was voor Wanda echter een relatief nieuwe ervaring: “Ik vind vilt een heel mooi materiaal, maar het is niet per se mijn discipline. Ik ben met een paar plukken wol aan de slag gegaan en merkte dat ik door te leren steeds meer van het viltproces ging begrijpen. Net als bij klei heb je bij wol ook weer met krimp en vezelrichtingen te maken.” Tijdens de Snuffelworkshops zullen de leden zelf aan de slag gaan met het maken van vilten lapjes. Omdat het maken van de vaasjes een ingewikkeld proces is, de klei is onbetrouwbaar en het droogproces is erg traag, zullen deze kant en klaar door Wanda geleverd worden. Om toch met de klei te werken, is een mooie oplossing bedacht: “Wel mogen leden de Almeerse klei voelen. Zij kunnen van de klei zelf een knoopje of een overige accessoire maken voor bij hun vaasje. Deze stook ik dan in de oven zodat ze tijdens de laatste workshop samen met hun vaasje en zelf gevilte lapje bij elkaar kunnen komen.” Uiteindelijk gaan de leden met hun eigen gemaakte designproduct naar huis, maar het leuke is dat zij deze niet een maar twee maal zullen maken. De ander zal namelijk verkocht gaan worden bij het wolwinkeltje in de Schaapskooi. Hun eigen gemaakte product zal dus ergens in Nederland in iemands woonkamer komen te staan!

eindproduct snuffelworkshops
Alle vaasjes op een rij, het eindresultaat moge er zijn!

Een mooie samenwerking

Over haar samenwerking met de Wolunie kan Wanda alleen maar positief zijn: “Ik vind het heel tof dat wolverwerking weer onder de aandacht wordt gebracht. Als ontwerper ben je daar heel erg bewust mee bezig maar de gemiddelde Nederlander is vergeten hoe dingen gemaakt worden. Dat mensen het totaal logisch vinden dat zij voor een luttel bedrag een kledingstuk kunnen kopen, dat snap ik niet. Het is goed dat de Wolunie daar een statement in maakt en dat ook laat zien aan iedereen.”

Ook het werken met wol bleek een succes: “Werken met wol is eigenlijk net zo verslavend als met klei. Bij ieder nieuw lapje denk je, ik wil er nog een! Ik denk ook dat er in de toekomst nog meer samenwerking zit tussen de wol en de klei.” Als Almeers kunstenares, die onder andere bekend staat om haar Skyline Almere schalen, vindt ze ook de binding met Almere mooi: “Ik ben een voorstander van producten in en uit Almere. We mogen best trots zijn op onze stad en dat vergeten we af en toe. Ik vond het een hele leuke uitdaging.”

Ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden om ook het designproduct van Wanda te gaan maken? Geef je dan hier op als lid van de Almeerse Wolunie. Het lidmaatschap kost €50,- en daarna kun je kosteloos meedoen aan de 4 Snuffelworkshops in augustus, september, en oktober. Kijk voor meer informatie over de Snuffelworkshops op www.almeersewolunie.pleio.nl. Daar zie je ook direct welke andere activiteiten we organiseren. Voor leden hebben we meerdere gratis activiteiten en je kunt altijd tegen een gereduceerd tarief meedoen met de Verdiepingsworkshops. Benieuwd naar Wanda’s werk? Kijk dan eens op www.malproduct.nl.

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Bericht uit de Schaapskooi, 29 juni

Bericht uit de Schaapskooi: eco-printen

Volgende artikel