“Iedereen gaat naar huis met een uniek sieraad!”

Aan de rand van de binnenstad van de prachtige stad Zutphen word ik ontvangen in het atelier van Miriam Verbeek. Miriam heeft het designproduct 2018 Circel Around ontworpen voor de Wolunie.

Miriam, wil je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben sieraadontwerpster en volgde mijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ik werk vaak vanuit een thema en zoekt bij het thema passende technieken en materialen. Voor mijn collectie rouwsieraden werkte ik onder andere met stukjes autoglas die ik omsmolt tot bolletjes en in een panty knoopte. Zo ontstond een heel fragiel en kwetsbaar sieraad. Andere materialen waarmee ik werkte waren bijvoorbeeld zout, git, was, bergkristal, dia’s en zilver. Het vilten is per toeval op mijn pad gekomen omdat ik sieraden van wol haakte en de structuur van de wol wilde veranderen. Dit deed ik door met water, zeep en wrijven, het vilten. Ik wist eigenlijk niks van vilten, behalve dat je een wollen trui in de wasmachine kon laten krimpen.”

Wanneer begon jouw liefde voor het vilten?
“Het vilten kreeg langzaam een plekje binnen mijn werk. In eerste instantie nam ik de traditionele schakelketting en parelketting als uitgangspunt. Deze ging ik namaken in vilt. Eerst klein maar naar mate ik de techniek beter onder de knie kreeg werden ze steeds groter. Ik hou van het experiment. Als ik niet tevreden ben met een werkstuk dan zet ik er gerust de schaar in. Juist dit soort ‘mislukkingen’ geeft me nieuwe inspiratie  voor mijn werk. Mijn werk veranderde op het moment dat ik vanuit de natuur ging werken. Deze sieraden maakte ik eerst uit één stuk en later uit losse elementen die soepel om het lichaam vallen. Naast sieraden maak ik ook vilt objecten en wandpanelen.”

Wat is jouw inspiratiebron?
“De natuur verwondert, ontroert en is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mij. De prachtige vormen, kleuren, de vergankelijkheid. Ook zaken die zich aandienen in mijn persoonlijke leven en gebeurtenissen die mij raken, zoals de Tsunami of de stroom bootvluchtelingen. “

Kun je iets vertellen over het designproduct?
“Omdat het sieraad in eerste instantie voor beginnende vilters zou zijn, ben ik uitgegaan van een eenvoudige vorm, een cirkel. Ik hou ervan als mensen  allemaal met hun eigen product naar huis gaan. De basis van het sieraad ligt vast maar het aantal cirkels dat je maakt en de grote van de cirkels bepaal jezelf. De Romneywol, van de wolunie gaan we kaarden met een heel klein beetje gekleurde Merinowol. We voegen meer of minder gekleurde wol toe waardoor je ook nog mooie kleurverlopen krijgt. We maken vervolgens een koord van vilt waaraan de cirkels geregen kunnen worden. De ketting kan al mooi worden met twee of drie kralen en de meer gevorderden zullen er misschien wel tien maken. Iedereen gaat naar huis met een uniek sieraad!”

Dank je wel, Miriam. Volgens mij komt met jou de cirkel helemaal rond.

Door Mieke Houniet

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

NLDoet: Stadsakker voorbereid voor zaaiseizoen

Het designproduct 2019 heet Kussentje

Volgende artikel