Hoe wij onze wol duurzaam kleuren

Bij de Almeerse Wolunie gaan wij zo duurzaam mogelijk met onze producten om. Daarom hebben wij ervoor gekozen om onze wol te verven met behulp van speciale planten die een sterk pigment bevatten waarmee wol tot een bepaalde kleur kan worden gebracht. Niet alleen is dit een volledig natuurlijke en milieuvriendelijke manier van verven, maar het levert ook nog eens een duurzaam product op.

Op de Stadsakker in het Den Uylpark in Almere bevindt zich een tuin met allerlei verfplanten zoals Meekrap, Gele Kamille, Saffloer en vele anderen. Niet elke plant die een sterk pigment bevat, is geschikt om mee te verven. Sommige planten leveren namelijk wel een sterk pigment af, maar dit blijkt niet altijd kleurvast te zijn. Daarom maken we bij de Wolunie gebruik van een speciale selectie planten die bekend staan om hun goede kwaliteiten wanneer het aankomt op het verven van wol.

Om de wol te kleuren wordt deze samen met de verfplanten in een pan met water gedaan waarbij ma verhitting de kleur van de planten in de wol trekt. Wanneer dit verfbad is afgekoeld en de wol de gewenste kleur heeft gekregen dan is deze klaar om tot een product te gaan verwerken.

De Stadsakker met verfplanten is een samenwerkingsproject van de Almeerse Wolunie met Stad & Natuur en IVN Almere. Voor het onderhoud zijn we afhankelijk van leden en vrijwilligers. Lijkt het je leuk om ook eens mee te helpen met het onderhouden van de akker, stuur dan een mail naar info@almeersewolunie.nl

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Vachtvilten op zondag

Genomineerd voor een Dutch Design Award

Volgende artikel