“Het re-cyclen van plastic is moeilijk, up-cyclen is eenvoudiger”

8e Designproduct: WOLKADO
 
Opnieuw, de tweede keer, heeft een lid van de Almeerse Wolunie het jaarlijkse designproduct  ontworpen. Een product dat de leden zelf gaan maken en dat een stempel gaat drukken op Almere en de Nederlandse wol-verwerking. Leny Wolfs ontwierp voor ons het WOLKADO.

Leny Wolfs woont in Utrecht, is getrouwd en werkt graag met kinderen. Ze werd lid bij het begin van de Almeerse Wolunie. “In een land waarin we zoveel schapen hebben, en het merendeel van de wol naar onder andere China vertrekt, mag het ambacht van wolverwerking toch niet ontbreken?” aldus Leny. ”Ik kom zelf uit de chemische industrie, nog steeds een interessante wereld. Ook hier speelt duurzaamheid een grote rol.’’

Omslag

“Begin 2005 kwam bij mij de omslag. Ik houd ervan om met mijn handen te werken en ging in Amsterdam een ambachtelijke opleiding doen bij de SKE, stichting kreatieve educatie. Daar kwam ik aanraking met van alles: metaal, hout, druktechnieken, keramiek en textiele werkvormen. Textiel bleef hangen, vooral werken met wol. Na diverse textiel-workshops volgde ik de opleiding aan de Dutch Felt Academy, in het Friese Baard. Chaos fascineert mij maar ‘chaos bestaat niet’. Overal zitten geometrische vormen in, ook in de natuur. Wol beweegt, wol leeft. Geometrie icm wol heeft mijn aandacht.”

Werken met wol en vooral het ambacht doorgronden heeft haar interesse. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de viltkontaktgroep werkte ze mee aan een viltproject en expositie, in het Kruithuis in den Bosch en Fairfield, Engeland. Op dit moment volgt Leny nog steeds workshops omdat zij wil blijven leren. Ze volgt en geeft ook workshops. Vóór corona ontmoette ze, 1 à 2 keer per maand een viltgroep in haar atelier. Maar ook individueel workshops geven is mogelijk.

“Projecten op scholen en/of verjaardagsfeestjes (zoals ‘het geheim van de wol’) om kinderen kennis te laten maken met wol zijn erg leuk.’’ Ze heeft onder andere meegedaan aan een expositie over De Stijl in Leiden en aan BuitenGewoonVilt in Appeltern. Haar portfolio staat binnenkort op Instagram en dan kan ze een en ander ook laten zien. Leny is er trots op.

Almere
Maar nu Almere, wat heeft zij daarmee?  “Eerlijk gezegd? Met de stad zelf niks. Maar de omgeving van Almere is erg veelzijdig. En waar de Wolunie zit is het ronduit prachtig! “

“En toen belde Anne. Met de vraag of ik het designproduct 2021 wilde maken.

De Wolunie heeft aandacht voor duurzaamheid. Alles viel voor mij op z’n plek. Fantastisch om een bijdrage te mogen leveren. Het recyclen van plastic is moeilijk omdat er zoveel verschillende soorten plastic zijn. (Re-cyclen=grondstof van een product opnieuw gebruiken.) Het up-cyclen is ook belangrijk. (Het product in zijn geheel hergebruiken.)  Dat was voor mij een invalshoek om op voort te borduren.”

Leny ging kijken wat en waar  het meeste plastic afval is. Bij haar thuis zijn dat de bakjes van halvarine en kwark en dergelijke. “Hoe deze hergebruiken? Mijn idee /was/is om deze te verpakken in wol. Maar hoe kleed je een plastic bakje aan? Ook van binnen? Of niet? Kan dit wel? Welke variaties zijn er mogelijk? Hoe van 2d naar 3d?  Ik maakte verschillende voorbeelden met WOLKADO als resultaat.

In de geplande workshops leg ik uit hoe je bakjes kunt om-vilten en hoe je een passende werk-mal kunt maken. Het is redelijk eenvoudig, maar je moet het even weten. En nu ben ik voornamelijk aan het verzamelen zodat er straks genoeg bakjes zijn…”

Wij zijn nieuwsgierig Leny, voorlopig past jouw product prima bij ons en bij Almere als stad van de circulaire economie. Wij denken dat het een veelgemaakt en veelgebruikt product wordt.’    
Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Meer productiedagen gepland

De inrichting van de kavel

Volgende artikel