Het designproduct 2019 heet Kussentje

“Het leuke is dat er een hele grote groep leden is die steeds beter wordt in wat wij doen!”

De Almeerse Wolunie viert dit jaar haar eerste lustrum. Tijd voor Designproduct nummer 6: Kussentje. Voor de eerste keer in ons bestaan ontworpen en begeleid door 1 van onze eigen Almeerse leden: Brigit Huijbens. En zoals de traditie wil, zochten wij haar op om te horen hoe dat zo kwam.

Brigit ontwierp Kussentje

De eerste 5 designproducten werden ontworpen door viltkunstenaars uit Almere en ver hier vandaan. De Almeerse Wolunie is trots dat ditmaal de ontwerper een lid van het eerste uur is. Én kunstenares, alhoewel Brigit zelf daar niet helemaal zeker van is: “Wanneer ben je kunstenares? ‘Kunst komt van kunnen, niet van willen. Anders heette het wel wunst,’ zei een leraar ooit.

Kunst wordt iets volgens mij indien je met wat je maakt iets wilt uitdrukken, en er een eigen handschrift in wil brengen,” aldus Brigit, die denkt dat ze al een end op weg is: “Ik werk veel met kleur in een mix van verschillende materialen, vaak 3D, geïnspireerd op de schilderkunst. Dat is herkenbaar.”

Felt Academy

Brigit werkt in haar kunst al haar hele leven met textiel, én zij schildert. Zij werd lid in 2014 omdat zij wilde leren vilten.  Helaas kon ze precies de introductieworkshop waar dat werd uitgelegd niet. Maar door de kunst van anderen af te kijken, met boekjes en een bezoek aan een wolfeest, kreeg zij toch de smaak te pakken. En toen kwam de grote vraag, doormodderen met allerlei workshops of het stevig aanpakken, Brigit koos voor het laatste: “Ik meldde mij aan voor de Felt Academy, een tweejarige viltopleiding. Dat was best lastig, want ik moest veel leren. Het ging gelukkig al  snel over jezelf uitdrukken in een project en dát vond ik interessant. Ik wil geen kleine dingen maken of techniekjes leren. Ik houd van werken in het groot, mij onderscheiden met iets waarmee ik ook naar buiten durf te treden.”

Kussentje

En dat is precies wat Brigit dankzij de Wolunie nu doet: “Bij een ledenvergadering presenteerde ik mijn eindproduct van de Felt Academy. Toen opperde iemand dat ik misschien het nieuwe Designproduct kon ontwerpen. En zo gebeurde. Ik vond het wel heel bijzonder. Natuurlijk heb ik de afgelopen jaren ook meegemaakt. Daaruit leerde ik dat veel mensen een product willen waar je ook echt wat mee kunt. Zo kwam ik op het idee van een kussen met een 3D element. Het mocht namelijk best iets moeilijker. Er is immers bij de Wolunie steeds meer kennis en ervaring. Ook die mensen willen weer wat nieuws leren.” Dat gaat zeker lukken met het Kussentje. Animo is er zeker, de eerste workshop van 30 juni is al volgeboekt.

Brigit gaat door

Brigit is ook de bedenker van Blauwe Maandag waarin leden en niet-leden werken aan een lijn van gevilte potloden bij de Stadsakker: “Het leuke is dat er een hele grote groep leden is die steeds beter wordt in wat wij doen. Die manier van samenwerken, elkaar dingen leren of dingen uitzoeken, dát leidde tot het Blauwe Maandag Plan. Er zijn diverse subsidies voor verstrekt. Dat hebben we te danken aan de samenwerking met de Stadsakker en de diverse werkmethodes met verschillende groepen mensen. Het eindresultaat wordt leuk. Maar het gaat om het proces, dat tot eind september duurt.” En Brigit blijft zich, gelukkig bij de Wolunie, verder ontwikkelen. Zij is op basis van haar portfolio geselecteerd voor deelname aan het zesde Textielfestival in 2020 in Leiden. Dat betekent dat zij een masterclass mag volgen en in 2020 exposeert in museum Boerhaave.

Ook meedoen?

Brigit Huijbens is echt een menselijk uithangbord voor onze vereniging. Maar je hoeft geen kunstenaar te zijn of te willen worden, om bij ons mee te doen. Meer weten over de Almeerse Wolunie en de mogelijkheden die wij je bieden? Kijk op onze website of onze facebookpagina.

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

“Iedereen gaat naar huis met een uniek sieraad!”

Rode das voor Joop den Uyl

Volgende artikel