Een interview met… Anne Bliek

Anne Bliek wordt de Haarlemmerolie binnen de Wolunie

Vandaag werd Anne Bliek tijdens de Algemene Leden Vergadering voorgesteld en benoemd als nieuwe voorzitter van de Almeerse Wolunie. Daarmee vervangt ze Jan Wachtmeester, die vanaf nu de taak van penningmeester op zich zal nemen. Anne is jarenlang werkzaam geweest in allerlei bestuurlijke functies en beslist geen onbekende in onze mooie provincie. Toen ze in 1986 met haar gezin in Almere neerstreek, kwam ze al vrij snel in aanraking met de Almeerse politiek. Na een reeks functies als raadslid, wethouder, statenlid, en gedeputeerde houdt ze zich nu bezig met non-profit organisaties. Zo is ze onder andere voorzitter van de Nederlandse Vereniging Dress for Success Nederland, een organisatie die werklozen of mensen in een uitkeringssituatie helpt aan een mooie sollicitatieoutfit. Anne heeft dus genoeg bestuurlijke ervaring en is daarom met recht een aanwinst voor de Wolunie te noemen. Maar wat houdt haar functie van voorzitter nou precies in? En wat zijn haar doelstellingen?

Een enkeling van jullie zal misschien al kennis hebben gemaakt met Anne tijdens de Snuffelworkshops, waar ook zij als nieuw lid natuurlijk fanatiek aan mee doet. Niet alleen om de leden en vrijwilligers te leren kennen en met eigen ogen te zien welke activiteiten we organiseren, maar ook omdat ze, naast bridgen, tuinieren, en hardlopen, een nieuwe hobby aan het ontwikkelen is: “Ik heb vroeger natuurlijk wel gebreid, maar ik heb nooit iets gedaan met de wol die rechtstreeks van een schaap afkomt. Je bent nooit te oud om te leren dus dat is echt heel erg leuk. Ik heb de eerste workshop al gehad dus thuis staat bij mij een ketel met wol die ik aan het wassen ben.”

Een voorzitter is als een ‘linking pin’

Maar hoe kwam Anne eigenlijk bij de Wolunie terecht: “Op een dag zat ik naast Jan Wachtmeester, die ik via de VVD als collega heb leren kennen, en hij zei en passant tegen me: Heb jij misschien zin om mij op te volgen bij de Wolunie, want we hebben een voorzitter nodig?” Voordat ze hier ja op zei, wilde Anne wel nog even alle ins en outs weten over de Wolunie en hoe deze organisatorisch in elkaar steekt, maar ze raakte al snel enthousiast: “Ik ben erg onder de indruk geraakt van de uitstraling van de locatie De Schaapskooi, de apparatuur die er zich bevindt, en wat er allemaal wordt georganiseerd. En toen dacht ik bij mezelf, ik wil wel weer iets nieuws!” Inmiddels heeft Anne al een aantal maanden meegedraaid en zit ze de vergaderingen van het bestuur al voor.

Het klinkt natuurlijk heel mooi, voorzitter zijn van een organisatie, maar wat houdt die taak nou precies in? Anne legt uit: “Als je voorzitter bent van een vereniging met allemaal vrijwilligers dan is eigenlijk je eerste taak om ervoor te zorgen dat de communicatie goed loopt, want de communicatie tussen alle mensen die actief zijn dat vergt wat aandacht. Ik hou wel van structuur en breng dit graag aan. Je zorgt ervoor dat je een soort ‘linking pin’ bent, daar gaat het eigenlijk om. Dat je als voorzitter alle mensen kent die actief zijn en dat je de zaken zo goed mogelijk laat verlopen. Ik ga proberen om de Haarlemmerolie in de organisatie ook te laten werken.” Anne gaat dus een erg belangrijke rol vervullen binnen het bestuur van de Wolunie. Heeft zij nou nog bepaalde doelstellingen als voorzitter?: “Altijd belangrijk voor de Almeerse Wolunie vereniging is voor het publiek open zijn op bepaalde momenten. Een publiekstrekker zijn, zodat de Wolunie meer bekend wordt in Almere. Dat gaat geleidelijk, dat duurt een aantal jaren. Maar om ervoor te zorgen dat dit allemaal goed gaat lopen en dat er genoeg vrijwilligers zijn, dat is wel het eerste wat bij mij in het oog springt.”

Waarom lid worden van de Wolunie?

En wat zou Anne’s oproep zijn om je bij de Almeerse Wolunie aan te sluiten?: “Als je het leuk vindt om met wol te werken dan is het altijd interessant om lid te worden van de Wolunie. Je leert van alles, er zijn allerlei mogelijkheden, en het is leuk om mensen te ontmoeten die daar zelf ook mee bezig zijn. En het is verassend veelzijdig! Er zijn namelijk ook heren die lid worden en met al die grote apparaten is er altijd wat te klussen. Het brede pallet workshops wat de Wolunie aanbiedt, maakt dat er altijd wel iets interessants is. Ik heb mensen ontmoet die helemaal weg zijn van spinnen, leden die bijvoorbeeld weer niks hebben met het wassen en kaarden van wol. Zo is er voor ieder wat wils.”

Anne zelf is vooral enthousiast over het verven van de wol: “Ik vind het prachtig om de wol te kleuren en daarvoor hebben we de verfakker. Dat betekent dat alle verf om de wol te kleuren afkomstig is van planten die we zelf gekweekt hebben. Het is heel mooi om te kunnen zeggen dat je iets volledig natuurlijks aan of gemaakt hebt.” Bovendien vindt Anne dat het wolbewerkingsproces in deze tijd best nog wel wat aandacht verdient: “Ik moet heel eerlijk zeggen, het is best een bewerkelijk proces dus het zal nooit op hele grote schaal meer toegepast worden. Maar het is goed dat het als handvaardigheid blijft en dat bekend blijft hoe je omgaat met wol en hoe je tot een eindproduct komt. Het is een echt oud ambacht en met recht kun je zeggen dat Almere ook op dit punt een cultureel erfgoed binnen haar grenzen heeft.”

Op de vraag of Anne nog een wens heeft voor de toekomst van de Wolunie, zegt ze het volgende: “Nou, mijn wens is wel dat wanneer De Schaapskooi in de winter sluit vanwege de veiligheid en het welzijn van de schapen, dat we dan een goede uitwijkplek hebben. Dat je in de winter lekker met elkaar kunt werken zonder dat het koud is. In de zomer kun je al het natte werk doen en in de winter kun je dan met je materialen gewoon verder gaan.”

Kortom, zowel op de korte als op de lange termijn gaan we genoeg horen van Anne, als voorzitter én als lid. Waar je haar als lid tegen gaat komen, is nog even afwachten. Pas na alle vier de Snuffelworkshops te hebben gevolgd, verwacht ze dat ze zich in een bepaalde activiteit gaat specialiseren. Wil je ook lid worden en meedoen aan de volgende reeks Snuffelworkshops? Klik dan hier. Kijk ook zeker eens rond op Pleio. Hier vind je een overzicht van alle activiteiten die we dit jaar organiseren, zowel voor nieuwe leden, bestaande leden, en niet-leden. Mocht je nog andere vragen hebben aan ons dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@almeersewolunie.nl

Foto’s: Mona Alikhah, www.monavid.com

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Waterpomp in gebruik genomen

Activiteiten in juni en juli

Volgende artikel