Pfff: een Schaep met de 5 pooten

Bertina Slettenhaar maakt 10e designproduct Almeerse Wolunie

Op Steiger 206 ontvangt Bertina Slettenhaar ons enthousiast. Als lidnummer 1 van onze vereniging was zij eindelijk aan de beurt om het designproduct te ontwerpen. Het is een pareltje geworden waarvoor naar verwacht veel belangstelling is. Een goede dus voor ons tweede lustrum.

“Textiel(kunst) is mijn passie. Vanaf mijn 4e levensjaar was ik al in de weer met lapjes, draadjes, kleur en textuur. Een kunstopleiding textiel kon niet uitblijven, deze rondde ik in 1988 in Amsterdam af. Sinds 1990 ben ik fulltime creatief ondernemer in mijn eigen bedrijf Teatral,” aldus Bertina voor wie dit ontwerp niet de eerste bijdrage is aan de Wolunie. Sterker nog, de Wolunie zelf is mede aan haar brein ontsproten. Ook is zij de ontwerpster van ons Floriadepaviljoen.

Natuur als inspiratiebron

Voor het nieuwe designproduct keek Bertina naar de natuur, haar favoriete inspiratiebron. De gebruikte wol is zwart. Dat is bewust, vertelt zij ons: “De designproducten tot nu toe werden gemaakt met witte wol, geverfd en ongeverfd. Ik vond het leuk om een keer van een andere natuurkleur uit te gaan die ook in ons assortiment zit. Beetje een grapje naar ‘een zwart schaap’ zo na 10 jaar. Deze eerste Pfff is dus gemaakt van onze Zwartbleswol. Daaraan toegevoegd wordt ons natuurlijk geverfde borduurgaren in kleuren die de maker aanspreken. Zo heeft straks iedereen een eigen persoonlijke variatie. Maar wie toch witte wol wil gebruiken, is daar natuurlijk vrij in.”

De naam Pfff verwijst naar het geluid dat het product zou kunnen geven als je er een speld in prikt. De gelijkenis met een krukje waarop je even kunt bijkomen van de dagelijkse beslommeringen geeft echter een andere associatie met Pfff. Bertina gaat even los: “Het vijfbenige schaap kun je ook in die lijn zien. Je moet in de wolverwerking van alle markten thuis zijn: ‘ ‘t is altijd werk!’. Dat past natuurlijk ook bij Pfff.” Daar houden wij het dan maar even bij.

Inschrijven vanaf 6 april

Leden van de Wolunie kunnen Pfff maken in een XS-versie. Bertina zelf wil zeker ook nog een XL-exemplaar maken. Voor de workshops op 3 juni en 2 september 2023 levert ze het onderstel in het klein aan. De overige materialen worden de deelnemers ter beschikking gesteld. Je hoeft alleen je eigen handdoek mee te nemen. De kosten bedragen € 30,=. De inschrijving voor 1 van de 2 data wordt voor alle leden op hetzelfde moment opengesteld. Dit zal zijn 6 april om 20:00 uur. Vol is vol, maar je kunt je wel inschrijven voor de wachtlijst.

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Een weekeinde bij de Schaapskooi

Kleur terug in het Den Uylpark

Volgende artikel