Designproduct 2020: Toffe Sloffe

Elk jaar nodigt de Almeerse Wolunie een ontwerper/kunstenaar uit om voor de Wolunie een product te ontwerpen en dat samen met de leden te maken. Op de website kan je de resultaten van voorgaande jaren terug vinden.

Coronavirus of niet, er is gewoon weer een Designproduct bij de Almeerse Wolunie. Nummer 6: Toffe Sloffe. Bedacht en ontworpen door Frouckje Hovenkamp, ontwerper te Amsterdam. Dus ditmaal gebreid, een novum. Tijd voor een interview, digitaal via zoom, zoals dat tegenwoordig gaat

Frouckje kent de Almeerse Wolunie via HIST, het historische stekenteam, ooit ontstaan uit een cursus bij de Amsterdamse Steek. Zij ontmoette er Ernestine die haar op het designproduct wees. Tot nu toe werden de designproducten gevilt. Frouckje was vereerd dat ze werd benaderd: “Toen Ernestine erover begon dat er dit jaar iets gebreid mocht worden, vond ik het tof. Ik heb al wel eens bij jullie rondgekeken. Was bijvoorbeeld erg onder de indruk van de kattenmand. Ook al ben ik geen vilter. Ik hoefde er ook niet lang over na te denken. Maar wat ging ik maken? Daar moest ik wel lang over nadenken. Het werden dus sloffen.”

“Je moet iets breien dat niet teveel wol kost. Én het gaat erom dat de diverse disciplines van de Wolunie erin zitten,” zo legt Frouckje uit. “De zolen worden gevilt. En de wol wordt geverfd met de verf van de eigen planten. Daarmee zijn jullie echt uniek in Nederland. Het is mooi om dat te mogen gebruiken. Op zich is het gebruikte garen niet geschikt voor truien, sjaals of iet dergelijks. Maar voor sloffen is het echt geschikt.”

Twice knit

We mogen een speciale steek gaan gebruiken, Frouckje legt uit: “De gebruikte techniek is Twice knitting. Hierbij gebruik je elke steek tweemaal. Een eenvoudige techniek die weinig wordt gebruikt. Maar dus leuk voor beginners én gevorderden. Het grappige aan deze techniek is dat de breedte van de steken afhankelijk is van de breedte van het garen. Ik ben bezig met verschillende maten sloffen. Dat is even uitmeten dus.”

Frouckje is van origine vertaler Engels en Duits. Breien doet zij al haar hele leven. Het boeit haar zo dat ze dit jaar wil proberen er haar werk van te maken: “Ik vind het eindeloos fascinerend hoe steken werken. Met stof kun je altijd later model knippen. Met breien creëer je de stof en de vorm in 1. Dit jaar ben ik begonnen met Woolnerd.com. Ik heb inmiddels ook een eigen steek ontwikkeld. Frullesk is de naam. Het bijzondere is dat het een tweezijdige techniek is. Hiermee kunnen heel veel verschillende steken gemaakt worden, tot dusver zijn er 30 steken uitgewerkt.”

Dus beide kanten van het breiwerk zijn te gebruiken.” Aldus Frouckje. Toffe Sloffe dus.

De data zijn inmiddels bekend: 3 en 31 oktober. Een workshop in 2 delen. Eerste deel uitleg & oefenen Twice Knitting, en patroon. Vervolgens gaat iedereen thuis aan de slag. Tijdens de tweede workshop worden de sloffen in elkaar gezet.

Meld je voor beide delen aan via PLEIO

Deel deze pagina met je volgers!
Vorige artikel

Duizend schaapjes

Bericht vanuit de Schaapskooi

Volgende artikel