Toen architect Gert-Jan de Jong het paviljoen tekende, deed hij meteen een voorstel voor de inrichting van de kavel. Dat was een aardig begin, dat in overleg met de Wolunie verder is ingevuld door tuinarchitect Jarno Lippets. Midden op de kavel komt het paviljoen dat inmiddels Shades of Nature heet. Daaromheen gebogen paden, een vijver, vaste planten in de kleuren van de verfstoffenpottenwand, gras en randen met wilde bloemen.
Dat komt er allemaal niet vanzelf en ons budget laat niet toe dat we álle inrichtingswerkzaamheden uitbesteden.
We hebben de afgelopen weken eerst met piketpaaltjes aangegeven waar de betonplaten moesten komen te liggen, en toen die er lagen zijn de paden uitgezet. Best een klusje, om die van een A4-tje op de kavel over te brengen. Het klusje werd geklaard met 200 bamboestokjes en spuitbussen krijtverf. Omdat de Floriadebestrating niet helemaal overeenkwam met wat we verwacht hadden – en wat dus op de tekening stond – zijn ter plekke nog aanpassingen gedaan.
Het graven van de paden was werk voor Kwantgarden. Alle uitgegraven grond wordt gebruikt voor een lichte glooiing in het grasveld. Kwantgarden stortte ook het halfverhardingsmateriaal – en een paar mensen hebben staan harken om het netjes over de paden te verdelen.
Even rust? Welnee. Nu de paden er waren, was ook te zien waar de bloemperken kwamen. En daar moesten planten in.
De Almeerse Wolunie prijst zichzelf zeer gelukkig met vrijwilligers die voor ons de Verfplantenakker onderhouden en die ook nog eens bereid zijn om zich voor het Floriadeproject in te zetten. (Even tussendoor aan die vrijwilligers: we zouden eigenlijk bij elk geoogst bloemetje moeten vertellen hoe blij we zijn met al het werk dat jullie voor ons doen. We vinden het even fantastisch dat jullie ook enthousiast meewerken aan Shades of Nature.)
De bloemperken werden vrijgemaakt van onkruid en geëgaliseerd en er werden 750 planten en bollen ingezet. (Fun fact: op de dag dat de planten werden geleverd, was autoverkeer op het Floriadeterrein wegens asfalteringswerkzaamheden niet mogelijk; heel veel kruiwagentochtjes waren nodig om het materiaal netjes over te brengen.)
De rest van het terrein is gefreesd, met de onvolprezen bamboestokjes zijn de grasvelden en bloemenstroken gemarkeerd. De grasvelden zijn – jawel, opnieuw door vrijwilligers van de Verfplantenakker – egaal geharkt en ingezaaid. Pas als de bouwvergunning definitief rond is kan er aan de vijver en het deel rond het paviljoen gewerkt worden. De bloemenranden worden in het voorjaar ingezaaid. Maar stilzitten doen we niet: we gaan regelmatig schoffelen en het gras de grond uitkijken.