Almere spint zijn eigen garen

Nieuw: Almeerse Wolunie start met de eerste wolproeven

In Nederland bestaat geen wolverwerkende industrie meer. Wie ruwe wol wil laten verwerken tot een product, gaat naar een fabriek in Duitsland of Denemarken. Stad & Natuur, met een schaapskudde van 150 Romney-schapen, vindt dat jammer. Daarom gaat de stichting samen met de Almeerders de wol verwerken tot producten. We doen dat op een leerzame, toegankelijke en ambachtelijke manier en starten zondag 26 mei a.s. met de eerste proeven van wolverwerking.

Om van de schapenwol een product te maken, wordt de ruwe wol bewerkt. De wol wordt gewassen en gekaard, je kan het verven, daarna kan de wol worden gevilt tot een lap stof of je kan er draad van spinnen om mee te breien of te haken. In 2014 wordt de Almeerse Wolunie opgericht. Bewoners kunnen meehelpen om de Wolunie op te richten, de materialen te vinden voor de machines, mee helpen bouwen aan de wolfabriek en van de wol een speciaal voor de Wolunie ontworpen product te maken. De Almeerse wolcollectie groeit ieder jaar met één product. Ieder jaar ontwerpt een andere Nederlandse ontwerper een wolproduct voor de collectie.

De schaapskooi in Het Vroege Vogelbos is de uitvalsbasis voor de Almeerse schaapskudde. Stad & Natuur verzorgt de 150 schapen en ze begrazen een deel van het Vroege Vogelbos en het Kromslootpark. Ze hebben een bijzondere opdracht, namelijk de honderdduizenden berenklauwen in het gebied te lijf te gaan. De berenklauw is een hinderlijke plant, die bij aanraking brandblaren kan opleveren. Ze zijn moeilijk te bestrijden, maar uit Almeerse experimenten blijkt dat de schapen ze eten als snoepjes.

De schapen zijn van het ras Romney, een rustig en sterk ras dat weinig eisen aan de verzorging stelt en in natte gebieden kan grazen. Ze geven zonder problemen vaak 2 lammeren. Een volwassen ooi, het vrouwelijke schaap, weegt rond de 70 kilo en een volwassen ram rond de 100 kilo. Een vacht van een Romney levert 4,5 tot 6,5 kilo op. De overvloedige wol van de romney laat zich uitstekend spinnen en vilten en levert mooie producten op.

Stad & Natuur promoot en zorgt voor biologische producten ‘rechtstreeks van de boer’ vanuit de overtuiging dat producten van het land, gezond en duurzaam zouden moeten zijn. Door de korte lijn van schapenboer naar bewoner, betrekken wij de Almeerders bij de natuur en de producten die het ons oplevert.

Om van de schapenwol een product te maken, wordt de de ruwe wol bewerkt: de wol wordt gewassen en gekaard, je kan het verven, daarna kan de wol worden gevilt tot een lap stof of je kan er draad van spinnen om mee te breien of te haken.

Vanaf 2014 gaan we dat samen met Almeerders doen: we richten de Almeerse Wolunie op. U kunt lid worden en meehelpen om de Wolunie op te richten, de materialen te vinden voor de machines, mee helpen bouwen en van de wol een speciaal voor de Wolunie ontworpen product te maken. In 2013 doen we de eerste wolproeven. Kom kijken, help mee en geef je op, je wordt dan op de hoogte gehouden over de oprichting van de Almeerse Wolunie.

De wolfabriek

De wolfabriek wordt de ambachtelijke en creatieve huiskamer van het Vroege Vogelbos in Almere Haven, een plek om elkaar te ontmoeten. In het Vroege Vogelbos worden verrassende culturele en natuuractiviteiten georganiseerd door vrijwilligers en professionals. Zij ontwikkelen projecten en gaan daarmee een verbinding aan met elkaar, met de buurtbewoners en met de stad. Zo ontstaat een netwerk van natuurliefhebbers en creatieven waaruit een uiteenlopende programmering gaat voortkomen.

De wolworkshops

Tijdens de interactieve workshops komen alle stappen aan bod, die nodig zijn om van wol een product te maken. Wassen, kaarden, verven met plantaardige kleurstoffen, vilten en later ook spinnen, breien en weven.

De producten

De Almeerse wolcollectie groeit ieder jaar met één product. Ieder jaar ontwerpt een andere Nederlandse ontwerper een wolproduct voor de collectie. Lid zijn van de wolunie is dus steeds opnieuw de moeite waard.

Lid worden

Voor 2014 hebben wij een instaptarief. Het lidmaatschap kost in 2014 € 25,00. Huisleden (andere gezinsleden die op hetzelfde adres wonen) betalen jaarlijks € 3,-. Als (huis)lid krijgt u 4 workshops per jaar en mag u het product houden. De andere gemaakte producten worden verkocht door Stad & Natuur. Om kosten en moeite voor u en ons te besparen, geven wij de voorkeur aan betaling via automatische incasso. Voor betaling met een acceptgiro rekenen wij € 2,50 extra. U kunt ook donateur worden voor minimaal € 13,75 per jaar.

De stad en de natuur met elkaar verbinden, dat is wat wij samen met verschillende partners, op al onze locaties willen doen. Zodat iedereen de unieke natuur van Almere zelf kan ontdekken en beleven, dicht bij huis. Elke locatie heeft zijn eigen karakter, functie en activiteiten. Educatie, recreatie en ontmoeting staan centraal.

Bij 50 leden ontvangen we € 1250,-, waarmee we (deels) de kosten van de inhuur workshopleiders kunnen betalen. Uiteraard krijgen we ook inkomsten uit de gratis-meewerktijd van de mensen en zullen we inkomsten ontvangen uit de verkoop van de producten.

De kostenkant kent nog meer posten, Zoals het verwerven van fondsen, organiseren en promoten van het lidmaatschap/ workshops in 2014  Hier zullen we een deel van he programmeringsbudget vanuit S&N voor moeten reserveren. Naar schatting € 10.000,-.

Deel deze pagina met je volgers!

Eigen producten

Volgende artikel