NL Doet – doe 16 maart mee met ‘Kleuren van de stadsakker in Vilt’

De Wolunie doet mee met NL doet. Op 16 maart nodigen we niet-leden van de Wolunie uit om in de Schaapskooi aan de Muiderweg te komen ervaren hoe het is om vilt te maken. Iedereen is daarbij welkom, je hoeft geen viltervaring te hebben. We gaan grote viltlappen maken met een groep viltsters. Later worden de lappen geverfd met de kleurstoffen van de stadsakker en verwerkt voor het project Blauwe Maandag.

Dus nodig je vrienden, buren, collega’s en andere belangstellenden uit om mee te komen doen. We beginnen om 10 uur. Er is plek voor 20 mensen, en wie meedoet krijgt een lekkere lunch. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via NL doet. De titel is Kleuren van de stadsakker in Vilt.

Als lid van de Wolunie ben je ook zeer welkom om mee te komen helpen. Voor mensen van buiten  is het leuk om kennis te maken met leden van de wolunie en de sfeer van onze verenging te kunnen proeven.  Leden van de Wolunie kunnen zich aanmelden via Pleio.

Achtergrond

Komend jaar, 2019, willen we als vereniging een mooi en uitnodigend project realiseren in het Den Uylpark. Het heet “blauwe maandag”, naar de dag waarop de wedeververs vroeger uit konden rusten, omdat hun textiel moest drogen.

In het Den Uyl park ligt de stadsakker, waar vrijwilligers wekelijks met veel liefde de verfplanten kweken die wij mogen gebruiken. Zo’n prachtige akker, waar zo weinig Almeerders iets van weten…. dat is toch zonde. Maar daar gaan we iets aan doen. We gaan bij de stadsakker een lint van potloden maken. Dat doen we door ronde houten palen met vilt te omwikkelen. Het vilt maken we samen, en kleuren we met de planten van de akker, zodat een kleurenlint ontstaat.

We gaan ook voor scholen uit de buurt workshops houden, waarin vogelhuisjes en gaffeltanden worden gemaakt. Deze komen in de bomen aan het fietspad langs naar de stadsakker te hangen; een “vinexwijk voor vogels”. We werken samen met Stad en Natuur  om de educatiefunctie uit te breiden. Een mooi informatiebord over de verfplanten komt bij de akker te staan.

De aftrap van het project is op 16 maart. Dan vindt “NL doet” plaats en nodigen we vrijwilligers van buiten  onze vereniging uit om ons te komen helpen met het project; met het maken van viltlappen en het verven van de palen. Ken je mensen die best een dagje zouden willen meehelpen? Attendeer ze dan vast op de website www.nldoet.nl waar ze zich kunnen aanmelden. Ons project heet; “kleurrijk potloodlint voor de stadsakker”.

Vanaf maart tot september gaan we als vereniging verder met vilten en verven. Daar kun je als lid aan meewerken. We organiseren workshops om gaffeltanden en vogelhuisjes te maken. Dat doen we voor leden (opgeven via Pleio), maar ook voor scholen en buurtbewoners.

Het project blauwe maandag is voor alle leden. We kunnen veel handjes gebruiken om te helpen bij de realisatie. Wil jij een dagje komen helpen om het lint voor de potloden te vilten, te komen plukken op de verftuin, of te komen helpen met verven? Of misschien wil je wel komen helpen met het begeleiden van workhops om vogelhuisjes te maken of lappen te vilten?

Je bent welkom, ook als je maar weinig tijd hebt. Je kunt je aanmelden als lid voor het meewerken aan dit project door een mail te sturen naar Brigit (b.huijbens@hotmail.com). Zij neemt contact met je op en bespreekt wat je zou willen en kunnen doen.

Contact