Schapen scheren!

Gisteravond met een rozig gevoel en moeie voeten na een dag buitenlucht het bed in getuimeld. Gistermorgen waren Nico en ik om 8.30 uur aanwezig bij de schaapskooi, waar we werden ontvangen door mensen van Stad en Natuur met koffie. Langzamerhand druppelden de leerlingen van het Groenhorst College binnen, die kwamen helpen en kennis opdoen. Anne Bliek kwam ook om te helpen, zo ook Marja van Stad en Natuur .

De schapenscheerder Gerard kwam om 10.00 uur. Ondertussen was er het één en ander georganiseerd met hekken om de schapen rond de schaapskooi bij elkaar te zetten. Het scheren kon beginnen. De scheerder zette zich in een ondersteunende ring vast.

Anne, Nico en ik verwijderden de ergste viezigheid en er kwam een bepaalde handigheid in het opvouwen, het oprollen van de vachten en de zakken met de juiste schaapnummers voorzien, en dat alles op de grond. De Groenhorst leerlingen hielpen met het pakken van de schapen, soms met enige moeite en na het scheren verzorgden zij de hoeven van de schapen en eventuele wondjes, waarna ze zonder jasje weer van het heerlijke weer konden genieten.

Daarna reden wij op de fiets naar weitje 7, ergens in de buurt van de Velden. Sommigen met de auto. Daar stonden voornamelijk rammen, stevige beesten en soms ook met moeite te pakken te krijgen, maar er was al voorwerk gedaan met hekken om ze in deze ruimte te krijgen. Er moesten zo’n 30 schapen gedaan worden. Dit was het “echte” veldwerk. We waren daarmee klaar rond 12.30 uur. Anne nam hierna afscheid. Ook de leerlingen van Groenhorst waren klaar en gingen niet mee naar de volgende wei.

Volgende stop

Toen op weg naar een weitje richting Hollandse brug. Hier moesten de schapen eerst uit een wei aan de andere kant van het fietspad gehaald worden. Hele klus met een rammelende emmer voer werden ze gelokt om naar de uitgang te komen. Maar de wei was groot, dus ze weken eerst nog uit naar een ander stuk, maar uiteindelijk kwamen ze als makke schapen achter de emmer voer aan. Het fietspad over, door Nico en mij gebarricadeerd met fietsen overdwars, en onze lichamen gebruikten we als obstakel, zodat ze de andere wei in konden lopen.

Ook zo’n 25 stuks. Het stuk tussen de hekken was niet echt groot en werd ook nog in tweeën gedeeld voor wachten, verzamelen en scheren. Af en toe werd er in deze kleine ruimte een “jacht” gemaakt op het volgende “slachtoffer” dat geschoren moest worden. Marja van Stad en Natuur heeft ons toen fijn geholpen met de vacht verzamelen, ergste stront eruit en eigenlijk was er geen plek en tijd om de vacht mooi op te vouwen, dus van deze schapen is de vacht maar even in de zak “gefrommeld”, helaas.

Af en toe was er gelegenheid voor een praatje of lolletje en een stukje maagvulling. Tegen 4 uur waren we klaar. Stad en Natuur heeft de plastic zakken met de wol meegenomen naar de schaapskooi. Wij zijn toen met de wind in onze rug rustig naar huis gereden en niet meer naar de schaapkooi gegaan. Een hele belevenis dus, helpen met het opruimen van zo’n 60 schapenvachten..

Nico en Hannie Schuuring

Contact