Drachtige schapen trekken winterjas uit tijdens open dag Wolunie

Midden in de winter trekken de schapen van Stad & Natuur weer hun wollen jas uit. Dat lijkt raar in een periode waarin de temperaturen rondom het vriespunt liggen en mensen zich juist hullen in een dikke winterjas. Toch worden de drachtige ooien van Stad & Natuur geschoren tijdens de open dag van de Wolunie op zondag 29 januari a.s. van 12.00 tot 16.00 uur in de Schaapskooi, Muiderweg 8, Almere.

De drachtige ooien gaan in januari altijd op stal, medio maart worden de eerste lammeren verwacht. Op stal kunnen ze goed in de gaten gehouden worden. Het lijkt zielig dat schapen in de winter geschoren worden. In de stal is het echter warm genoeg om zonder wollen vacht de winter door te komen. En zonder de dikke vacht valt ook de zwangerschap en de conditie van het schaap beter in de gaten te houden. Bovendien is het hygiƫnischer tijdens het aflammeren.

Programma

De schaapsscheerder en dierverzorgers geven ter plekke informatie over de verzorging en de aflammerperiode. Er zijn minidemonstraties wolverwerking en kleuren van de wol met planten van de verfakker. Kinderen kunnen bij de Kunstbus met wol knutselen of de Winterse Wollen Wanten Wandeling lopen, een speurtocht langs wanten in het bos. Er is informatie over het lidmaatschap van de Wolunie en het workshopprogramma 2017. Nieuwe leden kunnen elk jaar gratis aan drie basisworkshops deelnemen (wassen, kaarden, verven met plantaardige kleurstoffen, vilten) en mogen het zelfgemaakte product houden. Dit jaar is het product ontworpen door Marian Kastelein. Om 13.00 uur vindt de presentatie van haar ontwerp plaats.

Almeerse schapenwol te koop

Op zondag 29 januari a.s. heeft de winkel speciale aanbiedingen. Voor de creatieve mensen is er ruwe en gekaarde schapenwol van de Almeerse Romney-schapen te koop. Ook is er gesponnen wol van de eigen schapen te koop. In de winkel zijn ook andere producten te vinden zoals vachten, scrubzeepjes en onze eigen designproducten. Daarnaast zijn er kramen van o.a. Schaapje, schaapje, Stad & Natuur en de verfakker.

Contact